Zie ginds komt de stoomboot

Op 19 december 2020 overleed Bram van der Vlugt, befaamd acteur. Met als stip bovenaan zijn rol als Sinterklaas, die hij 25 jaar vertolkte.

Ach wat vond ik hem toch leuk. Ik las al dat Erik van Muiswinkel, de Hoofdpiet, onder andere Brams stem eerde, wat ik roerend met hem eens ben. Als je die hoort, herken je ‘m in een split-second: warm, een beetje diep en heel vriendelijk. Zijn acteerwerk was meesterlijk. Streng, scherp en ad rem, maar zeker ook aardig, lief en héél geestig.

Ik genoot vooral van hem in de periode toen mijn kinderen klein waren. De dagen vóór de intocht: haasten aan het einde van mijn werkdag, de kinderen snel van de opvang plukken en hup, zorgen dat we op tijd waren voor het Sinterklaasjournaal om zes uur. Elk jaar werd er weer een ander avontuur verzonnen en bleef het tot het laatst toe spannend of Sinterklaas wel zou aankomen of niet. Geweldig.

Op de valreep mochten we hem in het echt zien, en eens een keer niet vanaf de bank op de tv. Dat jaar, 2010, was de laatste keer dat hij voor Sinterklaas speelde. Mijn middelste zoon, toen 7, en ik togen in alle vroegte op zaterdagochtend naar Harderwijk om een mooi plekje op de Markt te bemachtigen.

Daar hadden we vanachter de dranghekken uitzicht op Zijn stoel. Die bleef urenlang leeg, want Amerigo moest Sinterklaas eerst natuurlijk nog vanaf de haven all the way naar de Markt brengen. Maar het lange wachten werd uiteindelijk beloond. Opeens, vanuit een zijstraat vingen we de eerste glimpen op, ik voel de spanning nog steeds.

‘Nou, dág hoor!’ zou hij zelf zeggen. Maar deze keer is het onze beurt. Dag lieve Bram, bedankt voor alle mooie herinneringen, rust zacht.

Wil je hier met jouw herinnering of anekdote ook tussen staan?
Stuur dan een berichtje: ik neem contact met je op om te kijken wat er mogelijk is. Als je wel een anekdote of herinnering aan een bepaald nummer hebt, maar je vindt het lastig om hem op papier te zetten, dan kan ik je daar ook mee helpen! Jouw naam komt in ieder geval bij ‘auteur’ te staan.

Muzieksleutel Ellen's Choices favicon

Laat een reactie achter