The Best – Tina Turner

In 1969 startte mijn vader zijn eigen bedrijf, een confectie-atelier, en noemde het Lucel, een samentrekking van mijn broers en mijn naam. ‘Confectie Lucel, goedemorgen,’ zei de receptioniste als ik belde. Anja, heette ze. Haar stem en de manier waarop ze de telefoon aannam kan ik zo horen, haar gezicht zie ik zo voor me.

Mijn vader begon in een ruimte die eerst een horecagelegenheid was geweest. Die huurde hij van de familie Maes in Dilsen (België), net over de grens bij Sittard. Een paar jaar later liet hij een nieuw pand bouwen, ook in Dilsen.

Hij had zo’n veertig ‘man’ personeel, maar het waren eigenlijk voornamelijk vrouwen. Het gros zat achter de naaimachine, er was een ontwerpster en een bedrijfsleidster. En de receptioniste dan. De rest van de ‘staf’ was mannelijk: mijn vader, zijn compagnon, iemand voor de planning, iemand voor de verkoop, iemand voor de techniek en iemand voor de winkel. Daar kon de Belgische particulier zijn hart ophalen aan allerhande confectie-artikelen.

Maar in principe produceerde Lucel voor andere bedrijven. B2B (business to business) zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. In het begin was dat tricotondergoed voor de Hema en C&A, later werden dat T-shirts en andere tricotartikelen voor onder andere Foxy Fashion en een van de bedrijven waarvoor hij tijdens zijn laatste periode veel produceerde was Miss Etam.

Dagelijks liep hij van hot naar her in de zaak. Van de een naar de ander, hun vragen beantwoorden, dingen bespreken zodat iedereen weer door kon in het arbeidsproces. Het personeel droeg hem op handen. Ondertussen wel de grote lijnen in de gaten blijven houden; het is hem met hard werken en veel doorzettingsvermogen gelukt om de boel lange tijd draaiende te houden. Iets langer dan 25 jaar.

Toen die mijlpaal werd gevierd, zong het personeel dit nummer voor hem. Niet voor niets!

Wil je hier met jouw herinnering of anekdote ook tussen staan?
Stuur dan een berichtje: ik neem contact met je op om te kijken wat er mogelijk is. Als je wel een anekdote of herinnering aan een bepaald nummer hebt, maar je vindt het lastig om hem op papier te zetten, dan kan ik je daar ook mee helpen! Jouw naam komt in ieder geval bij ‘auteur’ te staan.

Muzieksleutel Ellen's Choices favicon

Laat een reactie achter