El Salvador Music and Images

Oxfam-Novib Den Haag 1997. De printer in het kantoor spuugt een lijst met niet-gouvernementele organisaties in El Salvador uit; ze zijn te laat met het opsturen van hun rapportages, als verantwoording voor de steun die ze ontvangen. Daarom ga ik met die lijst aan de slag, om ze eraan te herinneren alsnog te rapporteren (behalve voor de Midden-Amerikaanse werkte ik ook voor de Zuidelijk-Afrikaanse regio, zie blog #55).

Vorig jaar maart werd bekend dat Justitie in El Salvador de zaak van de moord op vier Nederlandse journalisten na 39 jaar alsnog voor de rechter bracht. Dat werd tijd. Voor de IKON deden ze verslag van de burgeroorlog (1980-1992) en namen ze hun taak serieuzer dan goed voor ze was. Ze durfden zich zelfs in guerrillagebied te begeven, wat hen dus het leven kostte. Risico van het vak heet het dan.

Alhoewel de zaak vorig jaar diende, is er niets op internet te vinden over hoe het afliep. Hopelijk zal het recht zegevieren. De vermoedelijke opdrachtgever voor de moord woont tegenwoordig in de Verenigde Staten. Joost mag weten wat het motief was.

Het is zo’n enorm contrast met de luchtige cumbia waar je vrolijk op los danst. Of is die muzikale uiting juist de kracht van Salvadoranen om in ellendige situaties door te gaan?

Wil je hier met jouw herinnering of anekdote ook tussen staan?
Stuur dan een berichtje: ik neem contact met je op om te kijken wat er mogelijk is. Als je wel een anekdote of herinnering aan een bepaald nummer hebt, maar je vindt het lastig om hem op papier te zetten, dan kan ik je daar ook mee helpen! Jouw naam komt in ieder geval bij ‘auteur’ te staan.

Muzieksleutel Ellen's Choices favicon

Laat een reactie achter