Bella Ciao – Manu Pilas

De originele muziek van de Netflix-serie Casa de Papel, over de overval op de Bank van Spanje. Niet zomaar een overval, de kapers houden het hele personeel bijna twee weken gevangen. Onderwijl drukken ze bankbiljetten en willen ze met 2,4 miljard euro het gebouw uiteindelijk verlaten. De serie is een aanrader.

‘El Profesor’ Sergio, het brein achter de hele operatie, stuurt alle kapers (een stuk of tien twintigers die hun rijkdom en vrijheid al voor zich zien) aan, terwijl de onderhandelingen met de politie ook aan bod komen. Er speelt zelfs een liefdesverhaal tussen Sergio en de vrouwelijke hoofdcommissaris.

Sergio en de kapers bereiden de hele operatie minutieus voor op een afgelegen, verlaten landhuis. Beelden daarvan komen in flashback voor. Daar zie je dat dit nummer speelt, over een partizaan die voor vrijheid strijdt, wat hem het leven kost.

Maar mij doet het aan mijn eigen vrijheid denken: we zaten met z’n allen in de auto op weg naar onze vakantiebestemming en reden werkelijk nét de grens over tussen Oostenrijk en Italië. Het beeld staat helder op mijn netvlies. Bart achter het stuur, onze middelste zoon op de bijrijdersstoel, de jongste en ik achterin. Dit nummer klonk keihard door de boxen, en wij zongen luidkeels mee, de autosnelweg slingerde tussen de enorme bergen en de zon door…

Een voorbode voor een geweldige vakantie.

Wil je hier met jouw herinnering of anekdote ook tussen staan?
Stuur dan een berichtje: ik neem contact met je op om te kijken wat er mogelijk is. Als je wel een anekdote of herinnering aan een bepaald nummer hebt, maar je vindt het lastig om hem op papier te zetten, dan kan ik je daar ook mee helpen! Jouw naam komt in ieder geval bij ‘auteur’ te staan.

Muzieksleutel Ellen's Choices favicon

Laat een reactie achter