Angola – Cesária Évora

Helaas is mijn spoedcursus Portugees ontoereikend om te verstaan wat ze zingt. Dat het over Angola gaat, lijkt me duidelijk. De cursus volgde ik eind jaren ’90 vanwege mijn werk voor Oxfam-Novib; ik was projectsecretaris voor de regio waartoe ook Angola behoorde en het was wel handig als ik de taal beter zou beheersen. Met het beetje dat ik geleerd heb, lukte het ook wel.

De melodie, de stem en het ritme van het nummer hebben voor mij zoveel kwaliteit, dat het me niet uitmaakt dat ik de zangeres niet versta. Misschien is het wel juist daardóór dat ik het mooi vind, het blijft mysterieus. Ik bedoel, luíster nou toch eens goed naar dit nummer en vergeet zeker niet naar het filmpje te kijken. Wat zou ik daar graag tussen staan. Het is gewoon compleet voor mij. Meer hoef ik niet: muziek, samen genieten, buiten in een zonnig klimaat, op blote voeten!

Het nummer ken ik van een goeie vriendin die in haar jeugd een aantal jaren in Portugal woonde. Eens vragen of zij Cesária verstaat.

Wil je hier met jouw herinnering of anekdote ook tussen staan?
Stuur dan een berichtje: ik neem contact met je op om te kijken wat er mogelijk is. Als je wel een anekdote of herinnering aan een bepaald nummer hebt, maar je vindt het lastig om hem op papier te zetten, dan kan ik je daar ook mee helpen! Jouw naam komt in ieder geval bij ‘auteur’ te staan.

Muzieksleutel Ellen's Choices favicon

Laat een reactie achter