Am Rosenmontag – Margit Sponheimer

Rosenmontag: voor de niet-zuiderlingen onder ons: Rosenmontag betekent zoveel als Carnavalsmaandag. In 1967 viel die dag op 6 februari, de dag waarop ik geboren ben. Dit liedje is me dus op het lijf geschreven. Rosenmontag in Sittard, ik zag het levenslicht aan de Dokter Nolenslaan, een uurtje of vier in de middag.

Geen wonder dat ik nog elk jaar Carnaval vier, ook al woon ik al 25 jaar in de Randstad. Het carnavalsgevoel is niet uit te leggen, het is ontzettend cliché: het zit in je genen, je groeit ermee op. Net als dit nummer; iedereen die niet uit Limburg komt, zal het vreselijk vinden.

Vroeger ravotten we als kind altijd op Carnavalszondag, na afloop van de Grote Optocht, op de Markt in Sittard terwijl onze ouders in het café een pilsje pakten. Aan het einde van de middag, schemer, verklede mensen die van het ene naar het andere café onderweg waren en muziek uit de cafés en door de boxen op de Markt klonk, we konden onze lol niet op. Zo gauw als ik de eerste tonen van een carnavalsliedje hoor, krijg ik zin om naar het zuiden af te zakken en in het cafeeke te staan.

Door de jaren heen viel mijn verjaardag twee keer op carnavalsmaandag. Een keer toen ik elf jaar werd: voordat de optocht begon, speelde het dweilorkest waar mijn vader de trombone bediende lang zal ze leven voor me. Feest! En de keer dat ik 22 jaar werd: in mijn zwart-gouden outfit en dito schmink stond ik met mijn dierbaren in café Schtad Zitterd.

How about mijn 33e, 44e en 55e verjaardag? Je zou verwachten dat het dan ook Carnavalsmaandag zou zijn. Maar helaas, niets is minder waar.

De eerstvolgende keer dat Carnavalsmaandag op 6 februari valt, is in 2062. Dan word ik 95. Als het meezit, sta ik dan echt wel met een pilske oppe Mert in Zitterd!

Wil je hier met jouw herinnering of anekdote ook tussen staan?
Stuur dan een berichtje: ik neem contact met je op om te kijken wat er mogelijk is. Als je wel een anekdote of herinnering aan een bepaald nummer hebt, maar je vindt het lastig om hem op papier te zetten, dan kan ik je daar ook mee helpen! Jouw naam komt in ieder geval bij ‘auteur’ te staan.

Muzieksleutel Ellen's Choices favicon

1 reactie

  1. Riet wijen op 11 november 2021 om 18:39

    Heerlijk. Ik kom helemaal in de stemming. Jij wordt 95🎉🥳

Laat een reactie achter